Monday, 28 October 2013

KTR & UPSI

Assalamualaikum wbt guys! Sorry sebab lama dah xupdate. Me iz very-very busy lately. Actually aku baru habis lancarkan program under KTR (kelab teater rimba) kat UKM ni. Which is our 1st time experience for KTR juniors. Memang masa perjumpaan kali pertama tu ramai join ktr. Tapi bila ada program, hehh! habuk pun tarak. So aku pun kena lah jadi ketua bagi audio. Memang kalau boleh pilih aku dah reject awal-awal audio ni, sebab aku malas nk edit-edit lagu nk cari lagu n ect. Tapi dah terpaksa sebab dah tak ada orang.

Tpi bagus jugak, aku dapat aplikasikan apa yang aku berlajar masa aku kat matriks dulu. :) Then after this lagi pro lah aku guna movie maker, audacity. Oh lupa nak habaq kang hangpa tajuk teater adalah "Harimau Malaya" dengan kerjasama bersama PALAPES UKM! Teater Harimau Malaya mengisahkan mengenai perang Gerila Force 136 dimana tentera Jepun berperang dengan tentera Melayu. Pada awalnya, tentera Jepun menyerang tentera Melayu dan tentera Jepun menang. Dan ada lah berlaku dialog antara kol. Fujiyama dengan askar Jepun, Penghulu, L, Noraini dan lain-lain.Tapi yang pasti Malaysia pada akhirnya MENANG dan BEBAS dari ancaman Jepun. Selain itu,pengalaman semasa proses persiapan teater ni adalah aku dapat kenal dengan ramai orang antaranya Abg Sam. Abg Sam ni banyak pengalaman dalam mengendalikan audio dalam acara-acara terkemuka contohnya AJL jadi dapat lah sedut lemak eh ilmu sedikit sebanyak dari abg sam ni.

So next! sabtu yang lepas seramai 40 orang pelajar dari fakulti pendidikan dari Tahun 1 sampai la ke Tahun 4 pergi lawatan ke UPSI. Sangat teruja sebab facilities kat UPSI sangat best compared to UKM! Sampaikan kami ni nak pindah masuk UPSI.  Memang beruntung pelajar pendidikan khas kat UPSI Tanjung Malim ni. Diorang dapat explore sendiri dan banyak kemudahan la diorang dapat. Kami di UKM fakulti pendidikan pun terpencil je. Tapi tak apa yang penting niat kan.















Wednesday, 2 October 2013

Survey & Kelab Teater Rimba (KTR)

Salam n good evening guys! Tak tahu nak start dari mana actually.. Sangat banyak nak cerita ni.. mmm oke start cerita malam ni pasal kes semalam oke. Semalam lepas habis kelas aku lepak library and tiba2 yana cakap Dr. Zamri dah upload new task which is task 5,6,7.  Memang awesome lah. Then aku bertungkus lumus menyiapkan tugasan . So aku dapat siapkan 2/3 dari task yang diberi. Alhamdulillah. Tambahan pula, aku orang FIRST submit task tu.. Haaa.. bangga gegirl uolss, Then tengok2 batry pulak below 10%. Disebabkan aku tertinggal charger kat KPZ aku pun balik lah bilik. No choice. Sampai2 bilik sambung buat kerja.

Tengah2 buat kerja dapat satu call, orangtu cakap mcm ni : Assalamualaikum ni iklil  ke?" dalam hati aku, adui ni takkan mamat jual sim card celcom tu lagi kot. hahaha. So aku cakap la ye ni iklil. Pastu dia tanya "Awak kat mana sekarang eh? kat bilik ke?". Aku pun naik risau la sapa pulak mamat ni kan.. So aku tanya lah "Jap-jap, awak ni siapa?". Lepastu dia memperkenalkanlah diri dia.. Nama dia hafiz under FTSM (fakulti teknologi sains maklumat), now tengah wat PHD. Aku pun tanye lah "mana dapat no. Iklil?", Pastu dia cakap dia dapat no aku dari budak FTSM. Okay sebenarnya dia nk mintak tolong distribute questionnaire kat batch aku, that`s all.

So nevermind lah. Aku pun bagi balik kat dia after 2 or 3 days. Then dapat whatsapp dari dia and jumpa lah kat depan PTSL, and Zarul pun tunggu sekali, dia datang dan hulur rm 20 kat aku, then aku cakap la "eh tak pe lah saya buat ikhlas ni". Then dia hulur kat Zarul pulak, Zarul lagi la taknak. Last2 kiterang ambillah jugak. Lepas dapat duit tu kiterang terus pergi makan kat Pusanika. HAHAHA. Tu namanya "malu tapi mahu".

Then aku lepak library sorang-sorang la sebab Zarul ada hal tetiba Along call mintak datang Za`ba sebab ada pelajar dari Universitas dari Indonesia nak datang menginap kat sana, so aku kena uruskan bilik diorang sebab aku sorang yang stay kpz. So dengan paksa rela aku tolong jela. Lama kot tunggu diorang ni, lepas maghrib baru sampai! Lepas tu lepas isya` aku kena turun cafe balik sebab ada sesi perkenalkan diri macam ice-breaking la. Tah aku pun tak tahu kenapa aku diperlukan kat sana. Aku bukan majlis tertinggi pun. Oke so aku dah ngantuk ni and banyak lagi aku nak cerita which is pasal interview, lawatan ke kraftangan KL dan "Family Day" di Pantai Morib :) Sooooo do keep in touch ya!

Saturday, 28 September 2013

HIM

Hey guys.. Lately, my emotions was unstable. Macam dah tak siuman dah rasa. But when it comes about love, it makes me feels down. Like im the worst girl ever. I lose my strength to stand and face the world (ok ni lebih). Actually, I already broke up for the 3rd times with the same guy. For sure u all tengah cakap "WHAT?!" But that`s the reality. How suck i`am in relationship right? Mesti korang tanya kenapa sampai 3 kali, sebenarnya 4 kai kot. Tak  ingat. Aku try to hold this relationship as much as i can. But at last i give up. It`s hard for me to forgive what he did to me. But i know revenge is not good. Right?

So now sakit hati teap sakit hati lah tapi aku memang dah maafkan kau. Sakit hati belakang cerita lah. Sebab sekarang kau pun dah ada yang lain aku rasa, sebab kau punya awek aku tak tahu duk tanya aku macam-macam. Aku rasa dia syok kat kau, so aku xkisah lah dia nk jadi girlfriend kau ke apa kan sebab aku tahu kau macam mana Loqman. It`s okay, bukan kau sorang je pernah sakitkan hati aku, even ada yang ludah nak jilat balik pun ada. So no worries!

Now, here i`am in UKM. Memang aku tak de nak menggatal-gatal cari bf lah sebab niat aku kat sini nak belajar lagi-lagi bidang yang aku amik ni tak ada kaitan masa aku kat matriks. Banyak lagi aku nak fikir daripada nak layan perasaan ni. But please if you are reading this, tolonglah RESPECT perempuan. Aku serious tak kisah kau macam mana tapi once kau maki-maki perempuan amende tu bro? Memang mentah-mentah aku reject kau bro. Kalau aku kau tak boleh respect, aku dah tahu dah kau macam mana dengan mak and akak kau.

Sekian.


Monday, 23 September 2013

Red Ferari

Hello! Harini tetiba ada mood pulak nak update blog. haha. Sebabnya aku rinduuuuu sesangat ngan lappy ni. Oh! cakap pasal "Red Ferari" aku la kan aku nak cite something. Lately, lappy aku ada prob which for me it really an issue! Yela lappy ni xboleh guna Microsoft word, power point n etc kot.. So one day aku saja la PM kat snior Kelab Penyayang ni, nama dia Amirul Firdaus. Try tanya dia then dia kata dia boleh tolong. On that night (khamis) aku pass ah lappy aku kat dia and rasa syukur jugak la sebab ada orang boleh tolong aku. So that tak payah lah susah2 aku nk pergi lowyat. Dia kata hari sabtu dia bagi so aku pun oke jela. Bila hari sabtu aku try contact dia xdapat. Then hari ahad masa aku kat DECTAR tengah daftar LC dia call.

Rupanya dia ada program under kelab penyayang. Dia kata malam nanti dia bagi. "What a relieved!". Then tunggu punya tunggu sampai pukul 12 am aku pun tertidur. Then i got a miss call from him, then dia bagi msg kata lappy dah okay. So aku pun amik la lappy kt depan blok aku. Oh btw! dia sama kolej dengan aku. Tapi blok lain2 la, of course la. hahaha. Tapi rasa bersalah pulak menyusahkan dia. But all i can said is Im proud of his effort Thank u :) Penyayang betul anda (okay gatal) Oh! Dah pukul 5.10 ptg and aku kena pergi DECTAR sebab malam ni aku pergi tengok teater kat area KL under KTR (kelab teater rimba). Bye3~

Thursday, 12 September 2013

Autism

So malam ni aku nak story sikit sebab nak lepaskan tension sikit. Baru masuk first class balik bilik bukak i-folio lecturer dah upload assignment! bertubi2 pulak tu. makin banyak kelas aku daftar makin ligat la jari jemari prof ni mengupdate assignment nye. AMBOI3~ tu la, tadi masa nak hantar assignment kat i-folio format aku lari pulak. Grrr! bape kali tah aku send. Ayat dia jadi bersambung2. Bengang gila aku kot. Nasib baik cik abang Loqman tolong saye. Thank you. Haha. Tapi kesian lah kat dia jadi mangsa kena marah. Im sorry :(

Then sekarang ni aku nak story sikit pasal kes semalam. Aku dengan member-member Pendidikan Khas Tahun 1 yang lain ada lah dalam 6 orang tengah duduk berbincang pasal "add and drop" subjek. Nak amiksubject apa sem ni. Tengah2 kiterang ni syok borak-borak tetiba pulak ada budak lelaki umur dalam 16 tahun gitu entah datang nya dari ceruk mana entah tetiba duduk kat kerusi berdekatan dengan kiterang sambil pegang bantal bentuk love. Tu okay lagi, tetiba dia bukak sandal yang dia pakai lepas itu campak-campak sandal tu. Kiterang dalam hati ckp "dah pehal lak budak ni tetibe macam ni, semacam je". Pastu tengok dia buat gaya-gaya pelik.

Semua masa tu terkejut dan terus bangun dan cuba jauhkan diri. Aku dah agak dah dia ni oku. Lepas tu suma dah tak mengaku amik pendidikan khas, sebab semua macam takut nak tegur budak tu. Aku cakap la dengan diorang "weyh, aku dak TESL bukan Pend. Khas". hahaha cuak kot first time aku jumpa manusia macam ni. Pastu kiterang cuba la jalan jauh2 sikit. Alahai... dia pulak ikut belakang kiterang. Pastu dah agak jauh kiterang jalan tapi dia masih ikut belakang kiterang. Pastu aku cakap la kat member aku "weyh, jom a kita hantar dia balik, tah anak sapa tah ni sesat agaknya". Pastu kawan aku Alep panggil lah budak ni. Alhamdulillah lah kawan aku tu tak kena cekik dengan budak tu. haha. Rupanya budak tu Autism. Dia pakai baju sekolah dia, ada tulis pusat pemulihan Autism. Jadi, kami sebagai bakal guru-guru pendidikan Khas kena lah bertanggungjawab kan. Haha. Hipokrit sungguh!

Cari punya cari akhirnya jumpa lah jugak. ALHAMDULILLAH.. Rupanya sebelah fakulti pendidikan ada satu rumah ni khas untuk anak-anak Autism. Tiba-tiba ada akak ni sergah kiterang dan pegang budak lelaki tu. Budak lelaki tu terus monyok. hahaha. dah kantoi kan. Pastu akak tu cakap "haa! awak pergi mana, puas cikgu cari awak". Rupanya akak tu final year Pend. khas ni. tengah buat praktikal la katanya. Akak tu kata budak ni cakap nak pergi toilet, tapi lama sangat akak ni tunggu tak balik-balik akak ni pergilah periksa. Rupanya budak ni try nak escape .Pastu kiterang cakap la kt akak ni "akak, kiterang ni baru tahun1 sem 1, kiterang xready lagi nak buat "praktikal". hahaha. Itu jela antara kenangan aku buat masa ni. Nantikan kenangan manis pahit aku lepas post ni okay. Pape pun aku still try to fall in love dengan bidang ni. i just need a time to get know them well. InsyaAllah. There`s must be something that God want me to do for them. I`ll try my best in this field. InsyaAllah.

Tuesday, 10 September 2013

UKM here i come!

Hello & Assalamualaikum! So malam yg dingin (cewah) ni aku nak story sikit pasal my FIRST YEAR, FIRST SEM kat UKM ni. So sementara ada masa lapang ni aku nak cite sikit la pasal minggu orentasi dan sikit2 pengalaman aku kat UKM ni. Pada tanggal 1/9/2013 bersamaan dengan hari ahad aku begelar mahasiswa UKM. Perasaan excited bila sampai kat UKM ni tak de la "berkobar2" mana pun sebab nya sebelum dapat UKM ni aku dah datang dah UKM ni untuk attend interview untuk bidang pendidikan lah.

Pertama sekali aku bersyukur kerana aku antara salah seoramg daripada beribu-ribu org yang mintak UKM yang terpilih untuk menjadi pelajar UKM (alhamdulillah). Bagi pengetahuan anda semua, aku ni darik Fakulti pendidikan(Pendidikan Khas). Majoritinya course aku ni budak STPM. tp aku mls jek nak panggil "akak". Lepak-lepak dah a sebab sama2 baru masuk kan. haha. Lagipun diorang pun expect aku sama baya dengan diaorang melainkan yang tanya betul2 aku ni umur berapa tahun. kihkihkih.

My first week was orientation day kat sini diorang panggil MPP(minggu "mesra" pelajar). Minggu MPP ni bagi aku ada sesetengah la yang berbaloi join. Yang lain aku rasa macam merapu and aku apa lagi skip je lah. Lagipun aku ada "sebab" nak skip sbb aku demam kot first day kat UKM ni. Horrible sungguh! Then lepas dah kebah sikit demam tu aku diarrhea pulak. Memang awesome lah kan. Elok pulak aku xde roomate masa tu, memang heaven la duduk sorang2 xde sapa nak kacau. haha. Ala! Tapi sekarang aku dah ada roomate. waaaa! :'( But doesn`t matter la aku pun xkisah ade roomate ke apa.

Next!! Tadi bermulalah first class aku dengan Dr. Zamri. Kuliah pasal Profesion perguruan. kursus ni memang wajib diambil semua bakal2 cikgu oke. Tapi dalam kelas tadi xde pape sangat je pun.Cuma yang penting kena selalu up to date pasal i folio la takut2 ada class dismiss ke. Ha! pastu kiterang kena daftar kursus. How does it feels like when xde sapa nak guide kiterang untuk daftar kursus ni? Nasib la aku join group Fak. Pendidikan kat FB so ade la terjumpa snior bagi example dia punya jadual first year dia. So aku just follow jek la.

P/s: Visi aku untuk masa terdekat ni untuk build up condidence level aku and able to SPEAK OUT. Oh pengalaman pertama direject oleh batch untuk jadi penolong batch. haha. takpe2 *kesat air mata*, dapat jadi ketua bagi kelas Kreativiti Kraftangan dan Accademic Communication pun jadilah. haha.

Tuesday, 6 August 2013

Ramadhan 2013

Assalamualaikum! so harini tetiba terdetik nak tulis something kat blog yg dah lama berhabuk ni. eh? kerana tahap kerajinan saya begitu ekstreme harini so..  aku nak "story" la sikit. seems like malam ni last terawih, esok last kita berpuasa, esok jugak kita last bersahur DAN! maghrib esok LAST kita berbuka.. MOGA2, ini bukan Ramadhan yg TERAKHIR buat kita. InsyaAllah.. So guys, hows preparation untuk RAYA tahun ni? mesti "kecoh2" kan sekarang ni kat dapur? dengan nk bakor lomangnyo, buek kotupek rondangnyo.. yummy! dap nyoo.. haaa, dah kuar dah "slang" aku ni.. aku? raya tahun ni aku xbalik kampung laa.. sho shadd.. bcus my sister fatin nk BERTUNANG.. yeaay!! (gaya couple seminggu) LOL.. seriusly, rindu saudara-mara di "perak", rindu saudara-mara di "cheras". OH RINDU! seems like aku dah lama saaaaangat x balik kg sampaikan aku x ingat when is the last time aku balik kg. So berpatah balik pasal puasa, malam ni last terawih kan.. agaknya ramai x jemaah mlm ni? ke suma lari ke Jln. Tar? hahaha. nk shopping tu boleh, tp jgn la "over" sangat dan jgn trlalu ikutkan "nafsu. Jom la manfaat kan sisa ramadhan yg tinggal bp hari je lagi. okay?

suasana di Jln. Tar